Riksdag & Regering

Eftersom jag har aldrig gillat politik mycket, och inte brytt mej om val. Så har jag försökt att förstå detta med hur det går till när man väljer ett parti eller ett block. Så jag hoppas att denna text speglar det mesta hur det är =).

Regering och riksdag.

 

 

Var fjärde år väljer svenska folket, de som fyllt 18 år, 349 personer som ska representera Sverige. Då ska man rösta på olika partier, de partier som kommer in i riksdagen, är de som fått mer än 4% av rösterna. Ju mer röster ett parti får ju mer mandat får den i riksdagen, vilket är som ''stolplatser''. Man kan då också välja vilka människor men tycker i det partiet som ska sitta med i riksdagen. Eller så bestämmer partiet det själv. Riksdagen ska instifta lagar, bestämma hur statens pengar ska användas och besluta om skatter. Riksdagen kontrollerar också att regeringen och myndigheterna gör så de ska.

 

De som sitter i regeringen är de som vann de senaste valet, det vill säga nu Alliansen. De fyra partierna är: Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Det är regeringen som kommer med förslag till riksdagen om olika lagar. Om sedan riksdagen tycker det är ett bra förslag, är det regeringens uppgift att genomföra den sen. Det är också det största partiets partiledare i regeringen som blir statsminister.


Källa: riksdagen.se, wikipedia


Kommentarer
Postat av: jonaws

fett bra

2010-09-08 @ 11:35:47
Postat av: isabelle

bra skrivet! =)

2010-09-08 @ 12:59:34
URL: http://bbestaisabelle.blogg.se/
Postat av: jemal..

nice skrivet

2010-09-09 @ 11:07:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0