USA:s politik

Maktfördelning i USA & Deras president val

 

I USA har de en president, det är han som bestämmer över landet med sin regering, kongressen stiftar lagar och högsta domstolen ’‘kontrollerar’’ att man följer lagen.

 

Presidenten får bestämma mycket själv, men när det gäller att föra in lagar får han oftast motstånd  från kongressen. Han kan få det speciellt om det är mer människor från ett annat parti än den han själv är med i.

Barack Obama, USA:s president

Barack Obama, USA:s president

 

 

Kongressen är uppdelad i två ’‘grupper’’ kan man säga. Ena heter senaten, där sitter två ledamöter från varje delstat. Den andra heter representanthusen, där beror det på hur många som bor i den delstaten, som partiet får ta med sej. T.ex. California, de har 53 ledamöter i representanthusen, medans de små delstaterna som South-& North Dakota bara har en var. De här ledamöterna kommer då från de två olika partierna, Republikanerna och Demokraterna.

 

Så en delstat har en guvernör från det partiet som vunnit i den delstaten. Och det är människorna i delstaten som väljer sin guvernör, inte partiet. Delstaten har sina egna lagar och får bestämma mycket själv. Men utrikespolitiken och allt annat som berör hela USA, bestämmer presidenten, kongressen och den högsta domstolen.

Presidentval i USA

 

Det första du måste göra för att få rösta i presidentvalet, är att du måste registrera dej minst en månad innan valen. Detta gör att många skjuter upp det eller glömmer bort att anmäla sej.

 

Dessutom måste den som ställer upp som kandidat till presidentvalet, ha vunnit primärvalet i många av delstaterna.

Primärvalet är när de olika partierna valt ut olika ledamöter som vill bli president. Dessa ledamöter ’‘fajtas’’ sen att vinna de olika delstaternas, människornas röster.

Sedan kan man säga att de olika kandidaterna ’’åker bort’’, för de inte får så mycket stöd som de andra. Tillslut är det bara två kandidater kvar, en från republikanerna & en från demokraterna, som sedan folket får rösta på.

 

Mina egna tankar efter att ha skrivit detta är att det är så krångligt. Jag undrar ens om amerikanarna själva förstår nåt. Dessutom tycker jag bara det är dumt med att man själv ska registrera sej om man ska rösta. De borde ha det som man har det i sverige, att man får ett röstkort. Det säger ju allt att i det senaste valet var det knappt hälften i USA som röstade, medans i sveriges senaste val var det 82,6% som röstade.

 

 

Källor: ne.se & wikipedia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0